Лето је почело, а градски отворени базени у Панчеву и Вршцу су већ спремни да приме посетиоце.

Прве анализе Завода за јавно здравље Панчево показују да је вода ових базена здравствено исправна и безбедна за купање и рекреацију.

Међутим, не треба заборавити да је у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом важно поштовати следеће препоруке: одржавати минималну међусобну раздаљину кад год је могуће или носити маску за лице уколико удаљеност од других лица није безбедна, а најважније је одржавати висок ниво личне хигијене (користити дезо баријеру – кадицу за дезинфекцију стопала на уласку у круг базена, пре купања користити тоилет и истуширати се, за пливање користити капу и наочаре за пливање, а по изласку из базена се треба поново истуширати).

Особе које имају неко акутно респираторно, уринарно обољење или проблеме са системом за варење, промене на кожи и слузокожама не треба да користе базен. Ове особе треба да за одлазак на базен сачекају бар две недеље од престанка последњих симптома.

Сви корисници базена морају да поштују правила понашања: да не скачу у воду како не би угрозили друге купаче, али и своје здравље, јер након излагања великим врућинама у воду треба улазити постепено.

Не препоручује се роњење и седење на влажним површинама ради превенције ризика од инфекција.

Оставите одговор